Elt de Boer | expositie voorbij

Tijdens zijn werkzame leven is De Boer op veertigjarige leeftijd in 1985 kunstacademie gaan doen. In 1988 is hij afgestudeerd in “autonoom vormgeven” met als specialisatie Keramiek. Daarna is de kunstenaar veel gaan exposeren en is al sinds 2002 fulltime werkzaam in de keramiek. Inspiratie vind hij in basale vormen van bouwen en stapelen. Alles wat zich voordoet kan tot een nieuwe serie leiden. Graag combineert hij klei met andere materialen.

Elt de Boer vertelt het volgende over zijn werk: “Klei is voor mij een prachtig materiaal. Bij het vormen is het zacht en kneedbaar, na de hitte van het vuur is het tot steen getransformeerd. Mijn kleiobjecten worden beïnvloed door oervormen van menselijke bouwsels en beschavingen. In bouwsels van leem, klei en stenen stapelde de mens een beschutting tegen de elementen op een zo logisch mogelijke wijze en ook zeer organisch.”

De klei, gebakken tot onvergankelijke steen, laat sporen na, die zich tot op heden laten ontdekken. In zijn werk volgt de kunstenaar vaak de verrassingen die zich voordoen tijdens dat werken. Een tijdelijke stut van hout wordt een onmiskenbaar onderdeel in een nieuwe serie objecten. Om de klei te kleuren gebruikt De Boer kleislib, vermengd met kleurpigment en glazuur. Dit slib schildert, spat of sponst hij op de nog natte klei. Na het stoken volgen meerdere lagen, tot de kleur me bevalt.

Expositie binnen en buiten beelden van keramiek maart tot half mei 2022

Elt de Boer
DutchEnglishGerman